19 Eylül 2014 Cuma

Dark Knight

  • Heath Ledger, Joker rolüne hazırlanırken 6 haftalığına bir motel odasına kapanmıştır. Joker’in tüm mimikleri ve tiklerine çalışmak için girdiği bu süreçte en çok karakterin efsaneleşmiş dengesiz ve sadistik gülüşüne ağırlık vermiştir (Joker’in sesi konusunda Ledger’ın amacı, Jack Nicholson’ın 1989 yılındaki Joker performansındaki eko yapmayan gırtlak sesini yakalayabilmekti). Ledger’ın karakteri için oluşturduğu imaj kaotik, harap görünümlü Sid Vicious’un, psikotik, aşalağıyıcı özelliğiyle öne çıkan Alex De Large’ın (Otomatik Portakal) kombinasyonudur.
  • Joker’in hastaneyi terk ettiği sahnede, patlamanın durması senaryoda yazılıdır. Fakat o anda Heath Ledger’ın verdiği tepki ve yaptığı hareketlerin hiçbiri yazılı değildir. Senaryoda Ledger’ın normal bir şekilde yürüyüşe devam etmesi, ardından büyük patlamanın gelmesi yazılıdır.
  • Sir Michael Caine’e göre, Heath Ledger bütün olasılıkları yenmiş, hatta 1989’da Joker’le akıllara kazınan Jack Nicholson’ı bile geçmiştir. ‘‘Jack bir palyaço figürü oluşturuyordu. Enerjik fakat acınası, beklide yaşlı bir katil amcaydı o. Jack komikleşip sizi güldürebilir, espri yapabilirdi. Heath, Jack’in tam aksi istikametine yöneldi. O korkunç bir psikopata dönüştü. Heath çok iyi biri, ve bu filmle tam bir devrim yaratacak.’’ Caine’in bu konuşmasındaki övgülere ilham veren olaysa şudur; Joker’in, Bruce Wayne’in süitine baskına geldiği sahneye kadar, Ledger ve Sir Caine hiç tanışmamışlardır. Ledger ‘‘Motor!’’ talimatından sonra sahneye girmiş ve Sir Caine, Ledger’ı ilk defa makyajlı ve tam anlamıyla Joker olarak görmüştür. Orijinal senaryodaki sahneye göre Joker’in Alfred’le yapması gereken konuşmada, Ledger’ın performansı yüzünden – kendi tabiriyle – ‘kanı donan’ Sir Caine sürekli repliklerini unuttuğu için sahnedeki Joker – Alfred diyaloğu iptal edilmiştir.
  • Bahsi geçen sahnedeki diyalog Joker’in asansörden inişinde gerçekleşmelidir. Fakat asansörün kapısı açılıp Joker’i görür görmez – tekrar kendi tabiriyle – ‘şok geçiren’ Sir Caine repliğini unutmuş ve Joker yanından geçip gitmiştir. Onlarca denemenin ardından diyalog çıkarılmış ve ilk çekimdeki Joker’in Alfred’in yanından geçip gittiği sahne kullanılmıştır.
  • Vizyona girdikten iki gün sonra IMDB’de 1numaraya yükselen ilk ve tek filmdir.
  • İlk kez oyunculuk dalında Oscar alan çizgi roman filmi olmuştur (Heath Ledger, En iyi yardımcı erkek oyuncu).
  • Joker’in sürekli dudaklarını yalaması ve sürekli dilini çevirmesi aslında Heath Ledger’ın kendi tikidir.
  • Lake Sokağındaki araçlı takip sahnesi çekilirken, Chicago Polis Departmanına pek çok ihbar gelmiş ve ihbarda siyah, modeli ve markası belli olmayan tank benzeri bir araç tarif edilmiştir.
  • Filmdeki Joker’in tehdit içerikli çektiği ve Gotham Polis Departmanına yolladığı filmleri Heath Ledger kendi çekmiştir. İlk video – sahte Batman’i öldürdüğü video – Christopher Nolan’ın da bulunduğu bir sırada gerçekleşmiştir. Nolan, Ledger çok başarılı olduğunu görmüş ve gazeteci Mike Engel’in kaçırıldığı tehdit videosu çekilirken Ledger’ın yanına bile gitmemiştir. Tüm güvenini sunarak Ledger’a istediğini yapmasını söylemiş ve seti Ledger’a bırakmış, sonucundansa son derece tatmin olmuştur.
  • Reese karakteri, aslında Batman’in gerçek kimliğini ortaya çıkarmaya çalışan Riddler karakteri ile ilgili bir kelime illüzyonu oluşturmaktadır. Edward Nygma isminin kısaltması E. Nygma olarak yazılması ve Enigma olarak okunması gibi, Mr.Reese’in ‘Mysteries’, yani ‘Gizemler’ olarak okunması gibi.
  • Heath Ledger, Joker makyajını, beyaz palyaço boyası ve eczanelerden aldığı makyaj malzemeleriyle kendi yaratmıştır. Joker karakterinin kendi makyajını kendi yaptığını göz önünde bularak bunun doğru olacağını düşünen Ledger aynı zamanda makyajı kendi uygulamıştır. Makyaj tasarlanıp onaylandıktan sonra makyaj ekibine sadece hergün o tasarımı kopyalamak kalmıştır.
  • Film Heath Ledger’a ithaf edildiği gibi aynı zamanda bir kaza sahnesinde hayatını kaybeden dublör Conway Wickliffe’e de ithaf edilmiştir.
  • Joker ve Swat ekibinin kovalama sahnesi çekilirken, dünyada henüz dört tane bulunan IMAX kameralarından biri parçalanmıştır.
  • Heath Ledger’ın 22 Ocak 2008’deki ani vefatından sonra film endüstrisinde büyük spekülasyonlar baş göstermiştir. Ledger’ın vefatından kısa bir süre sonra Warner Bros. Pictures bir duyuru yayınlayıp Ledger’ın filmle ilgili anlaşmaya dahil bütün sahneleri tamamladığını (özel efektler, looping vb. dahil) bildirmiştir.
  • Bruce Wayne filmde Lamborghini Murcielago marka araç kullanmaktadır. Mucielago kelimesi İspanyolca olup, Türkçe karşılığı Yarasa demektir.
  • Christopher Nolan ve yardımcı senaristleri, Jonathan Nolan ve David S. Goyer, Joker karakterinin kökeninin belli olmamasına çok önceden karar vermişlerdir. Böylece karakterin varlığının daimi olacağını düşünmüşlerdir.
  • Hangi karakterin Joker olacağına dair bitmek bilmeyen spekülasyonlara rağmen, Heath Ledger, Christopher Nolan’ın bu rol için her zaman gözdesi olmuştur. Nolan ve Ledger, 2005 yapımı Batman Başlıyor filminin setinde, Bruce Wayne için kast seçimlerinde tanışmışlardır. İkiside Ledger’ın Bruce Wayne için uygun aktör olmadığına dair hemfikir olmuşlardır. Joker için kast dönemi başladığında, Nolan pek çok aktör denemiş fakat 1989’daki Jack Nicholson’ın akıllara kazınan performansını aşabilmek adına çoğunu yetersiz bulmuştur. Kast esnasında tekrar Ledger’la karşılaşan Nolan aktörü tanımış ve onun en uygun seçim olduğuna karar vermiştir. Bu beklenmedik kast sonucuyla ilgili sorularaysa basitçe şöyle cevap vermiştir, ‘‘Çünkü o korkusuz.’’
  • Filmde sadece üç sahnede kan görünmektedir. Batman’in Joker’i binadan sarkıttığı sırada bir sivil vatandaşın üstünde, Harvey Dent’in hastanede yatığı esnada yastığında ve Bruce Wayne’in köpek saldırısından dolayı yaralanan kolunu dikerken. Filmdeki çoğu şiddet sahnesi ya kadrajın dışında gerçekleşmekte ya da görüntüler kamera açıları ve panlarıyla kamufle edilmektedir.
  • Heath Ledger, trajik vefatının ardından Yardımcı Erkek Oyuncu ünvanıyla, Oscar, Altın Küre, Bafta, SAG ve Critics’ Choise ödülleri dahil toplamda 32 ödül kazanmıştır. Dünyada aday gösterilip alamadığı iki ödül bulunmaktadır. Birincisi Satellite Ödülleri (Hayallerin Peşinde filmi ile Michael Shannon kazanmıştır.), ikincisi ise London Critics’ Circle Ödülleri’dir (Şampiyon filmi ile Mickey Rourke kazanmıştır.).
  • Film vizyona girmeden önce yapılan reklam ve tanıtım kampanyasında eşine zor rastlanan bir sorun ortaya çıkmıştır. Filme dayalı kampanya kapsamında özel pastalar tasarlanıp Joker tarafından ülkenin dört bir yanında ulusal yayın merkezlerine yollanmıştır. Pastanın içerisine konan cep telefonu pastayı titretmekte ve pastanın içerisine bağlı kablolar pastayı bomba gibi göstermektedir. Fakat yayın merkezlerinden birinin ana haber stüdyosuna yollanan pasta gerçekten bomba sanılınca büyük paniğe yol açmış ve bütün bina tahliye edilmiştir.
  • Christian Bale filmde kullanılan Batman maskesini almıştır. Bütün üniformayı almak istese de yeri olmadığı gerekçesiyle alamamıştır.
  • Heath Ledger karakteriyle ilgili beğeniyle karşılanan ve Christopher Nolan’ı etkileyen bir öneri sunmuştur. Joker’in makyajını kendi yaptığı gerekçesiyle elinde makyaj boyalarının lekelerinin olması gerektiğini önermiş ve önerisi hemen kabul edilmiştir.
  • Christopher Nolan’a göre, Batman’in filmde daha esnek ve başını döndürmesine yardımcı olacak yeni bir üniforma istemesinin sebebi, aslında gerçek sebebidir. Yeni tasarım Christian Bale’in gerçekten başını daha rahat döndürebilmesi için tasarlanmıştır.
  • Vizyona girişinin henüz altıncı gününde, üçlemenin ilk filmi Batman Başlıyor’un hasılatını geçmiştir.
  • Film ile ilgili onlarca reklam kampanyası başlatılmıştır. Bunlardan en çok ses getirenlerden biri de 2007 yılındaki San Diego Comic-Con’daki (San Diego Çizgi Roman Fuarı) Why So Serious isimli aktivitedir. Şehrin çeşitli yerlerine filmle ilgili simgeler gizlenmiştir. Onlarca Joker maskeli fan sokaklara dökülmüştür. Fuar Salonunun bulunduğu caddenin tam karşısında Gotham plakalı siyah bir Cadillac Escalade bulunmaktadır. Fanlar aracı gördükten birkaç saniye sonra kalabalığın içinden bir kişi çığlık atarak kaçmaya başlamıştır. Ertesi gün Gotham Şehri Gazetesi yayımlanmış ve habere göre Joker olduğuna inanılan bir kişi linç edilmiştir. Gazetede basılan olay yeri fotoğraflarına göre bir Joker fanı Gotham plakalı aracın içinde, elinde Joker oyun kartı kalmış ve linç edilmiş bir şekilde bulunmuştur. Oyun kartının üzerinde ‘‘Aralık’ta görüşürüz!’ yazmaktadır.
  • Heath Ledger’ın vefatının ardından kazandığı En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar Ödülü’nün zamanlamasının uygun olması için, Oscar Ödül Töreni tarihinde değişiklik yapılarak 28 Ocak 2009’a alınmış ve Ledger’ın ödülü, ölümünün ilk yıl dönümünde sunulmuştur.
  • Joker ve SWAT ekibinin araç takip sahnesinde Joker, şoförü öldüğü için direksiyonu devralır. O esnada aracın kapısındaki kurşun delikleri gülen yüz şeklindedir.
  • Christopher Nolan’ın kendisine Rachel Dawes rolünü önermesine rağmen Katie Holmes rolü reddetmiş ve aynı sene (2008) Diane Keaton ve Queen Latifah ile Mad Money isimli filmde rol almıştır. Maggie Gyllenhaal devreye giresiye kadar Rachel Dawes karakteri için Sarah Michelle Geller, Isla Ficher, Emily Blunt ve Rachel McAdams gibi pek çok ünlü isim düşünülmüştür.
  • Bu film Batman’in, Gotham dışında çalıştığı ilk Batman filmidir.
  • David S. Goyer ve Christopher Nolan filmin senaryosunda beraber çalışmış olmalarına rağmen, orijinal senaryo  Christopher Nolan ve kardeşi Jonathan Nolan tarafından yazılmıştır. Galanın ardından yaptığı açıklamada David S. Goyer, ‘‘ Adımın bu kadar iyi bir filmde geçmesine hala inanamıyorum!’’ demiştir.
  • Batarang kullanılmayan tek Batman filmidir.
  • Birebir konuşmaların hiçbirinde, ne Batman ne de Joker birbirlerine isimleriyle hitap etmemişlerdir.
  •  Harvey Dent mahkemede üzerine silah doğrultan tanığı etkisiz hale getirdiğinde silahı yan şekilde tutup şarjörü serçe parmağı ile destekler. Acil durumda silahı etkisiz hale getirmek için kullanılan resmi prosedür ve hareketler tam olarak bunlardır.
  • Filmin DVD’si piyasaya sürülmeden hemen önce yönetmen Christopher Nolan Türkiye’nin Batman ili ile ilgili telif çalışmaları başlatmıştır. Ana isimde adı geçmese bile başroldeki Batman karakteri ile benzerlikten dolayı telif sorunu çıkmaması için bütün gerekli önlemleri almıştır.
  •  Batman’in Lau’yu Hong Kong’dan kaçırdığı sahnede, Batman camlara patlayıcı kurmuş ve 2 dakika 22 saniyeye ayarlamıştır. Belirtilen sahne kesintisiz şekilde bu süre içinde çekilmiş, hatta patlayıcılar 2.22 yerine 2:20’de patlamıştır.
  • Joker’in filmin başında yer alan banka soygunu sahnesindeki kaçış otobüsünün duvarı yıkarak içeri girdiği sahne, tahmin edilenden çok daha zorlu bir şekilde çekilmiştir. Otobüs önce bankanın (mekan aslında kullanımı durdurulmuş bir postanedir) içine girmeden parçalanır ve içeride tekrar birleştirilir. Çıkış sahnesinde ise havalı top ile fırlatılarak dışarı çıkarılır.
  • Akademi ödüllerinin 2008 yılında En İyi Film ödüllerinin adaylık sayısını 5’ten 10’a çıkarmasının sebebi Wall-E ve Dark Knight filminin adaylığa sunulmasıdır.
  • Filmde 39 araç, patlama, kaza ve benzeri şiddetli sahnelerle parçalanmıştır. (Lamborghini Murcielago dahil)
  • Heath Ledger’ın makyajı üç parça silikondan oluşmaktadır. ‘‘ Yeni teknolojide herşey çok kolay. Suratımda makyaj olduğunu hissetmiyorum bile.’’ Diyor Ledger.
  • Üçlemenin diğer filmlerinde olduğu gibi, filmde açılış ismi, ünvanı ya da filmle ilgili bir bilgi yer almaz.
  • Film bazı ülkelerde ‘‘ Oliver’s Army’’ yani ‘‘Oliver’ın Ordusu’’ adıyla gösterime girmiştir.
  • Bruce Wayne’in süitinde ki sahne, Harvey Dent’in Batman olduğunu açıkladığı binada, aynı katta ve gündüz çekilmiştir.
  • Adında Batman ismi geçmeyen ilk Batman filmidir.
  • Jim Gordon’ın güvenlik kamerasından Joker’in görüntülerini izlerken kamerada tarih 2008/08/17 olarak görünmektedir. Bu film fragmanının çıkış tarihidir.
  • 1992 yapımı Batman Returns filminden beri, Arkham Akıl Hastanesi’ni içermeyen ilk filmdir.
  • Filmin 37 dakikası IMAX çekimidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder