17 Ekim 2014 Cuma

The Lord of the Rings - The Fellowship of the Ring

  • Gandalf’ın Bilbo Baggins’in evine girdiği ilk sahnede Gandalf, kafasını tavana çarpar. Bu rol icabı değildir. Aktör Ian McKellen kafasını yanlışlıkla vurmuştur. Yönetmen Peter Jackson, bunun sahneye doğallık kattığını düşünerek sahneyi düzeltmeden yayınlamıştır.
  • Christopher Lee (Saruman) Yüzüklerin Efendisi kitaplarını yayınlandığından beri her sene baştan okur. Lee aynı zamanda, filmdekiler arasında yazar J.R.R. Tolkien ile tanışabilmiş tek kişidir.
  • Yazar Tolkien hayattayken, Christopher Lee’yle konuştuğu zamanlarda ona Gandalf rolünün çok yakışacağını, eğer bir gün kitabın filmi çekilecek olursa onu kesinlikle Gandalf rolünde görmek istediğini söylemiştir.
  • Filmde Gandalf rolü için başvuruda bulunan Christopher Lee, Gandalf için seçilememiş fakat kendisine Saruman rolü teklif edilmiştir. Aktör Lee başta buna sıcak bakmasa da, Yazar Tolkien kendisine, eğer bir gün film çekilirse ve kendisi bir mucize eseri Gandalf rolünü alamazsa, herhangi bir rolde de olsa oynaması gerektiğiyle ilgili bir vasiyette bulunmuştur. Lee bunu göz önünde bulunarak teklifi kabul etmiş ve sonraları karakterini gerçekten sevdiğini belirtmiştir.
  • Yüzük Kardeşliği
  • Film tamamlandıktan sonra yönetmen Peter Jackson, Elijah Wood’a (Frodo Baggins) ve Andy Serkis’e (Gollum) ünlü ‘Tek Yüzük’ten birer tane vermiştir. Her iki aktörde filmden sonra tekrar görüşesiye kadar – ki uzunca bir süre boyunca – kendisindeki yüzüğün tek olduğunu sanmışlardır.
  • Filmde kılıç eğitmeni olarak, kılıç ustası gazi Bob Anderson çalışmıştır. Gazi Anderson aynı zamanda Star Wars serisinin de kılıç eğitmenliğini de yapmıştır.
  • Gazi Bob Anderson, Viggo Mortensen için ‘O bugüne kadar eğittiğim en iyi kılıç ustası’ sözlerini kullanmıştır.
  • Özel efektlerle üretilen Balrog karakterini bir pinpon topu oynamıştır. Balrog karakteri, özel efektlerde kullanılan karakter merkezi için gerekli olan nokta görevini gören top üzerine üretilmiştir.
  • Ve evet, Gandalf’ın Balrog’a karşı verdiği efsanevi mücadelede aktör Ian McKellen, aslında bir pinpon topuna karşı savaşıyordu.
    Fellowship Selfie
  • Filmdeki kalabalık savaş sahneleri ve orduları üretmek için özel efektler kullanılmıştır.
  • Büyük kalabalıkları üreten bu özel efekt programının adı MASSIVE olarak geçer. Bu program ile yönetmen Peter Jackson, binlerce kişilik bir ordunun içinde istediği birine Mouse ile tıklayıp onun gözünden sahneyi görebilme imkânına sahipti. Bu program aynı zamanda, kullanılan ekiplerin (ork, insan, uruk hai vs.) dost ve düşmanı ayırt etmesini, baştan belirlenen stratejiye göre savaşı devam ettirmelerini, kısaca yapay zekânın gereği olan her hareketi gerçekleştirebilmelerini mümkün kılıyordu.
  • Cüce Gimli’yi canlandıran John Rhys-Davies, Yüzük Kardeşliği ekibindeki en uzun kişidir. Boy olarak Legolas, Aragorn, hatta ve hatta Gandalf’ı dahi sollayan aktör 1.86 boyundadır.
  • Pippin’in (Billy Boyd) ikinci kahvaltıyı istemesiyle Aragorn, Pippin’in kafasına elma atmaktadır. Elmayı gerçekten aktör Mortensen atmaktadır ve sahneyi tutturmak için 16 tekrar yapılmıştır. Aktör Billy Boyd, aslında 16. denemeden önce elmanın isabetli olduğunu fakat Mortensen’ın bayağı eğlendiğini söylemiştir.
  • Hobbit köyü çekimler başlamadan bir sene önce yapılmıştır. Doğal göstermek için dönüşümlü olarak set çalışanları orada kalmış ve ekinlerle ilgilenen özel bir ekip oluşturulmuştur. Çimenlerin ve otların boyunu ise koyunları otlatarak ayarlamışlardır.
  • Viggo Mortensen üç dil bilen (İngilizce, İspanyolca ve Danimarkaca) ve dil öğrenme konusunda her zaman meraklı bir kişiliktir. Bu yüzden Aragorn karakteri için hem daha fazla Elfçe replik içeren bir senaryo istemiş hem de boş vakitlerinde Elfçe öğrenmeye çalışmıştır.
  • Filmdeki lokasyonlardan dolayı çekimler sırasında ekibin sıkça helikopterle yer değiştirmesi gerekiyordu. Normal ova setinin 200 metre üstündeki bir patikada farklı bir set kuruluydu ve en çok arasında mekik dokunan iki set buydu. Fakat bir sorun vardı. Sean Bean (Boromir) uçmaktan korkuyordu ve kesinlikle gerekli olmadığı sürece asla uçak ya da helikoptere binmezdi. Çözümü ise kendi buldu. Her sabah settekilerden erken uyanıp, Boromir kıyafetlerini giyip 200 metre yukarıdaki patikaya tırmanırdı. Ekip üyeleri bazı sabahlar patika setine onlardan erken vardığını bile söylemişlerdir.
    Marry - Frodo - Samwise - Pippin
  • Filmin son sahnelerindeki savaşta Aragorn (Viggo Mortensen) ve Ork Lurtz (Lawrence Makoare) arasında kısa bir kılıç düellosu geçer ve Aragorn, Lurtz’un ayağına hançer saplayarak uzaklaşmak için zaman bulur. Senaryonun devamında ise Ork Lurtz’un Aragorn’a o hançeri atması yazılıdır. Lurtz’u canlandıran aktör Makoare aslında usta bir bıçak atıcıdır. Aragorn hançeri sapladıktan sonra ikinci diğer çekime geçilmiş ve hançer gerçeğiyle değiştirilmiştir. Buradan sonra aktör Makoare’nin hançeri Morgensen’ın arkasındaki ağaca saplaması gerekmektedir çünkü Orkların kıyafetleri yüzünden uzak atışlarda isabet sorunları vardır. Maalesef Makoare fazla ustadır ve hızını alamayıp hançeri tam olarak Viggo Mortensen’a yollar. Mortensen hızı sayesinde kurtulur ve sahnenin tekrar çekimi yapılmaz. Görüntüye bayılan yönetmen Jackson sahneyi olduğu gibi kullanmaya karar verir.
  • Filmin açılışındaki yüzük ve hikâye hakkındaki bilgi veren konuşmayı seslendirmesi için başta Elijah Wood düşünülmüştür fakat Frodo karakterinin masumiyeti için uygun olmadığı düşünülerek vazgeçilmiştir. Ardından Ian McKellen bir ses kaydı almış ve o denenmiştir fakat bununda Gandalf karakteri ile örtüşmeyeceği düşünülerek bundan da vazgeçilmiştir. Son olarak Cate Blanchett’in (Galadriel) uygun görülmüştür. Galadriel karakterinin en yüce elf oluşu ve zamansız yaşamı ile örtüştüğü fikrine varılınca açılış için aktris Blanchett’in sesi kullanılmıştır.
  • Bilbo Baggins’in doğum gününde köyden çıkmadan önce yüzüğü yere attığı sahnede yere manyetik bir sac döşenerek yüzüğün sekerek kaybolması engellenmiştir.
  • Orlando Bloom (Legolas) neredeyse hiç dublör kullanmamış ve film boyunca iki kaburga kemiğini kırmıştır.
    Yönetmen Peter Jackson ve aktris Liv Tyler
  • Filmdeki 9 büyük yüzük hikâyesinin anısına, yüzük kardeşliğini oluşturan tüm oyuncular Elfçe ‘Dokuz’ yazan dövme yaptırmışlardır. Sadece Gimli’yi canlandıran John Rhys-Davis bu dövmeyi yaptırmamıştır. Orlando Bloom’un koluna yaptırdığı dövme Karayip Korsanları – Siyah İncinin Laneti filmindeki dövüş sahnelerinde birkaç kere görünmektedir.
  • Viggo Mortensen’da dublör kullanmayan aktörlerdendir. Fakat karakteri Aragorn kılıç ustası olduğu için aktör Mortensen, işini kolaylaştırmak için dublör ekibi için üretilen kılıçlardan kullanmıştır. Normalde gerçek kılıç kullanması gereken Mortensen, keskin olmayan alüminyum dökme bir kılıç kullanmıştır.
  • Bilbo Baggins’in doğum günündeki kutlamada patlayan ejderha havai fişeğin patlaması dijital olacağı duyurulmuş olmasına rağmen Pippin’i canlandıran aktör Billy Boyd istemsiz olarak olabildiğince çığlık atmıştır. Maalesef bu, yönetmen Peter Jackson’ın filme gerçeklik katmak için yaptığı yanlış bir duyurudan başka bir şey değildir. Son anda patlamanın kontrollü bir şekilde küçük olmayacağını anlayan aktör Boyd çığlık atarak gerçek anlamda setten kaçmaya çalışmıştır. Patlamanın ardından tüm set şoka uğramış, yönetmen Jackson sahneyi çok beğenip birkaç deneme daha almasına rağmen ilk çekimin daha orijinal ve gerçekçi olduğunu düşünerek onu kullanmıştır.
  • Viggo Mortensen filmin çekimleri bittikten sonra Liv Tyler’ın canlandırdığı Arwen karakterinin atını satın almış ve Liv Tyler’ın dublörüne hediye etmiştir.
  • Tüm Elf ırkının gözleri mavi olmasına rağmen, gözlerinin maviliğinin tonu onların soylarını tespit etmeye yaramaktadır. Lothlorien Elflerinin gözleri açık mavi renkteyken Rivendell Elflerinin gözlerinin koyu mavi olması bunun bir örneğidir.
  • Orlando Bloom, Legolas rolü için seçildiğinde hala oyunculuk dersleri almaktaydı ve derslerinin bitmesine henüz iki günü vardı.
  • Film Yeni Zelanda’da çekilmiştir ve Yeni Zelanda hükümetine 200.000 dolardan fazla katkı sağlamıştır.
    Yönetmen Peter Jackson, Kardeşliğin Rohan atlıları tarafından
    kuşatılacağı sahneyi anlatırken
  • Hızını alamayan Yeni Zelanda hükümeti Yüzüklerin Efendisi Bakanlığı isimli bir bakanlık kolu kurarak, filmden gelen kira ve diğer ücretlerin halk için değerlendirilmesiyle ilgili çalışmalara başlamıştır.
  • Marry, Pippin, Frodo ve Sam’in yüzüğü kovalayan kara süvarilerden kaçtığı sahnede, Frodo hariç herkes dereyi geçmek için kayığa binmiş, Frodo kayığa hareket halindeyken atlayarak binmiştir. Sahnede aslında, Frodo’yu canlandıran aktör Elijah Wood’un tekneye yetişemeden suya düşmesi ve Sam’in suya atlatıp onu tekneye çıkarması gerekliydi. Aslında aktör Wood bu atlayışı istese de yapamayacağını düşünmüş ve onaylayıp çekime başlamışlardır. Fakat belli ki aktör Wood kendini hafife almış ve teknenin ortasına atlayarak kendini yanıltmayı başarmıştır.
  • Filmde Hobbitler batıdan doğuya seyahat etmektedir. Bu yüzden Hobbitler her sahnenin başında ekranın solunda belirmekte, bitiminde ise sağında bulunmaktadırlar (Savaş ve diyalog sahneleri haricinde geçerlidir).
  • Filmin çekimlerine başlandığında henüz Aragorn karakteri seçilmemişti. Viggo Mortensen teklife henüz cevap vermemişti. Mortensen’ın sözleriyle anlatacak olursak: ‘Daha önce ne Peter Jackson’la tanışmış ne de J.R.R. Tolkien’in kitabını okumuştum. Ne yüzük ne de efendisiyle ilgili hiçbir şey bilmiyordum. Ama oğlum bunun tam bir fanatiğiydi ve oynamam için çok ısrar ediyordu. Sonunda dayanamayıp kabul ettim.’
  • Filmin vizyona giren ve standart DVD dağıtımındaki versiyonu 2 saat 58 dakikadır. Filmin orijinal versiyonu ise 4 saat 32 dakikadır.
  • Frodo’nun Rivendell’de (Ayrık Vadi) Bilbo’nun kitabını karıştırdığı sahnede, kitapta Cüce’lere ait bir harita ve haritada Elfçe yazılar vardır. Bu sayfa, bu harita ve orada yazan söz, tamamıyla Hobbit filmine aittir. Filmdeki cücelerin Lonely Mountain’a girmek için geçmeleri gereken bilmece aslında bu ilk filmde ortaya çıkmıştır.
    Ian McKellen Gandaf'a dönüşürken
  • Yolculuğa çıkmadan önce Ayrık Vadi’de yapılan konuşmada Boromir karakterinin repliği aktör Sean Bean’e bir gün önce verilmiştir. Bu yüzden konuşmasını ezberleyemeyen aktör Bean, sahne boyunca repliklerinin yazdığı kâğıdı kucağında tutmuştur.
  • Aragorn’un, Moria madenlerindeki mezarı buldukları sahnede aktör Viggo Mortensen’ın yüzünün sadece bir tarafı görünmektedir. Bunun sebebi, oyuncular boş vakitlerinde Yeni Zelanda sahillerinde sörf yapmaya gitmeleridir. Bu çekimden bir gün önce aktör Mortensen kayalıklara çarpmış ve yüzünün bir tarafını kayalıklara vurmuştur. Makyaj ekibi yaraları kapatmaya çalışsa da başarılı olamamışlardır. Bu yüzden bu sahnede Mortensen sadece tek profilden görüntülenmiştir.
  • Isengard’daki kılıçları döven nalbant ork, aslında filmdeki silahları üreten WETA Workshop çalışanıdır.
  • Legolas’ın son savaş sahnesinde attığı oklar tamamıyla dijital efekttir. En yetenekli okçunun bile bu kadar çok oku bu kadar kısa sürede atması imkânsızdır.
  • Arwen’in Frodo’yu süvarilerden kaçırdığı sahnede aktris Liv Tyler yanlışlıkla kendini bacağından bıçaklamıştır. Aktris sahneye sonuna kadar devam etse de sahne çıkarılmış fakat DVD setlerinin kamera arkası çekimlerinde ve çıkartılmış sahnelerinde yer almaktadır.
  • Yönetmen Peter Jackson sette kullanılan neredeyse tüm dekorları kendisine ait depoda saklamaktadır.
  • Filmin Kostüm tasarımcısı Ngila Dickson yanında sadece 40 kişi çalıştırmaktaydı. Bu toplamda 41 kişilik ekip film için 19.000’den fazla kostüm üretmiştir.
  • Hobbit ayaklarının üretimi toplamda bir seneden uzun sürmüştür. Sadece dört Hobbit için toplamda 1800 ayak üretilmiştir.
  • Merry karakterini canlandıran aktör Dominic Monaghan, tarladaki kaçış sahnesi çekilirken yüksek ateşe tutulmuştu. O gün setten izin alan aktör Monaghan dayanamamış ve son anda gelip çekime katılmıştır.
  • Filmin 4 saat 32 dakikalık orijinal versiyonunun sonundaki jeneriklerde adının geçmesini isteyen hayranlara özel bir kampanya yapılmıştır. Adının büyük jenerikte geçmesini isteyen bir hayranın 39.95 dolar ödemesi yeterli olmuştur.
    Ya Gandalf 'Uçun aptallar' derken Kardeşliğe  Mordor'a
    uçarak gitmelerini söylemek istemişse?
  • Filmin setinde çok yüksek güvenlik önlemleri alınmış ve sete kaçak girmeye çalışan 3 kişi tutuklanmıştır.
  • Elflerin diyarı olan Lothlorien’deki ağaçların hepsi plastikten üretilmiştir.
  • Birçok Yüzüklerin Efendisi izleyeni merak etmektedir, 'madem böyle devasa kartallar var, bu adamlar niye Mordor'a kadar yürüdü ki?'. İşin aslı şöyledir; Gandalf, Balrog'la çarpıştığı sahnede Gandalf yenilmiş ve bir süre uçuruma tutunduktan sonra düşmüştür. Yaygın kanı şudur ki, Gandalf orada 'Run, you fools!', yani 'Koşun aptallar!' der. Aslında bu kanı yanlış, Gandalf haklıdır. Yani Yüzük Kardeşliği aptaldır. Gandalf aslında, 'Fly, you fools!', yani 'Uçun aptallar!' der. Senaryoda böyle yazılıdır. Aktör Ian McKellen böyle der. Sadece Yüzük Kardeşliği anlamamıştır o kadar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder